Vårt nät

T3s bredbandsnät
Stamnätet är klart med full redundans. Vid avbrott finns det kapacitet att hantera flöden i flera riktningar. Vi använder routrar från Cisco i stamnätet för att kunna upprätthålla hög tillgänglighet på våra tjänster. Vår ambition är att ha en extremt hög tillgänglighet i vårt nät.

Teknisk support, drift och utveckling sitter i Umeå och baseras på egen personal. Driftgruppen består av specialister som har beredskap dygnet runt. Allt planerat underhåll och utbyggnad sker på utsatta servicefönster för att minimera påverkan av din tjänst.

Här kan du se belastningen i vårt stamnät 


Vad gör vi i nätet?
Vi bygger ut kapaciteten i vår datahall i Umeå för att möta den ökande streamingen. En till router har installeras och nya transmissionslänkar har etablerats. I och med detta har vi ökat kapaciteten rejält till Östersund och vidare till Stockholm. Med detta så förstärker vi även redundansen genom Sverige via inlandet. Nästa steg i detta är att utöka sträckan Östersund – Luleå.

 

Streamingtjänster
En vanlig söndag i T3's nät så streamar våra kunder video och musik i ca 30 Gbit/s, det är ca 30000 Mbit/s eller 3.75 Gbyte/s enbart i streaming.

Användningen av streamingtjänster har haft en dramatisk ökning det senaste året och ställer höga krav på redundans i stamnätet med hög kapacitet. För att planera och klara av morgondagens streamingtjänster t.ex. 4K-upplösning, gör vi kontinuerliga justeringar i stamnätet inklusive nya routrar på centrala platser som möjliggör kapacitet och driftsäkerhet.
 
Många pratar om 4K-upplösning, men vad innebär egentligen det? 4K kallas även för ultra HD, steget efter full HD. Vanlig HD har en upplösning på 1920x1080 pixlar. 4K har en upplösning på 3840x2160 pixlar, det innebär att 4K har fyra gånger fler pixlar än full HD.

Det är inte många som har en TV som klarar av detta och än så länge finns det ingen regelbunden program-sändning i 4K-upplösning. Men såklart finns det några som erbjuder detta via streaming. Både Youtube och Netflix har en del av sitt material i ultra HD. Vill du veta mer om ultra HD? Läs mer här!                     

För T3 så innebär detta att vi kontinuerligt utökar vårt samarbete med streamingleverantörer samt gör justeringar i nätet för att upprätthålla bästa möjliga kvalité för dig som kund.

 

Testa IPv6
T3 är såklart IPv6 redo och vi har lanserat det på vår hemsida samt i vårt stamnät. Än så länge är det få av de stadsnät som T3 levererar i som är IPv6-redo. Men för dig som är intresserad av att testa på IPv6 redan nu så erbjuder T3 möjlighet för detta.

T3 har stöd för 6to4-tunnlar. Det innebär att du kan sätta upp en tunnel via din utrustning, dator eller router, som tillåter dig med IPv4-adress att gå på nätet för IPv6.

Har du köpt din D-Link router av T3 så kan du hitta en guide här som beskriver hur du ställer in detta.
Har du köpt din router på annat håll så kan du kontakta din routerleverantörs egen support, så hjälper de dig att ställa in rätt inställningar.

Sverigekarta _utrustning _orter _95

LiveZilla Live Chat Software